Skip to main content
Wetenschappelijke weetjes
Wetenschappelijke weetjes

Oerzang ervaren is intens en waardevol. Vanuit wetenschappelijke nieuwsgierigheid kan je vele vragen stellen over Oerzang. Hieronder vind je enkele wetenschappelijke antwoorden en bevindingen. Ze maken onze ervaringen en onze wereld in het algemeen nog meer wonderbaarlijk.

WANNEER EN WAAROM IS OERZANG ONTSTAAN? WAT WAS HET EVOLUTIONAIRE VOORDEEL VAN OERZANG?

Ongeveer twee miljoen jaren geleden richtten onze oer-voorouders zich op. Door deze evolutionaire vooruitgang van viervoethouding naar het op twee benen staan en stappen, kwamen hun handen vrij om voorwerpen vast te houden en mee te nemen tijdens verplaatsingen. 

WAAROM GEEFT OERZANG ONS ZO EEN GEVOEL VAN EIGENHEID EN VERBONDENHEID, VAN KRACHT EN PUURHEID?

Inzichten uit archeologisch onderzoek bieden een antwoord op deze ervaringen. Onze oer-voorouders leefden in kleine sociale groepjes, in stamverband. Alleen kon een individu niet overleven in de open savanne vol prooidieren. Bij de groep horen was een oer-behoefte, was levensnoodzakelijk.  

BESTAAN ER TEGENWOORDIG NOG VORMEN VAN OERZANG OF IS OERZANG VOLLEDIG VERDWENEN?

Wij stammen af van oer-voorouders die miljoenen jaren communiceerden door te jammen. Jammen is het onvoorbereid en improviserend ritme maken met de stem (Oerzang), eventueel gecombineerd met materiaal (drummen) en het gehele lichaam (dansen).

Zit oerzang in elk van ons? Waarom voelt oerzang zo natuurlijk, als vanouds aan?

Toen ik voor het eerst een workshop Oerzang volgde was ik diep geroerd en had het gevoel thuis te komen. Herkenning, herinnering, opnieuw beleven van iets oud dat ik vergeten was… en dit terwijl ik nog nooit in aanraking kwam met Oerzang. Hoe kan dit? Wat betekent dit?

Nog meer weetjes?

In het boek "Oerzang. De kracht van stemexpressie" staan deze en nog heel wat meer weetjes over Oerzang! 

Marius Engelbrecht Oerzang. De kracht van stemexpressie, 2e herziene druk. Uitgeverij Panta Rhei, 2021.

https://www.mariusengelbrecht.nl/boek-oerzang/